Bioeel Bioeel

Dureri ale mușchilor
sau articulațiilor

Image
Bioeel Bioeel

Dureri
de dinți

Image
Bioeel Bioeel

Durere de cap, migrenă

Image

Triplă acțiune împotriva durerii

Aspaco conține 3 substanțe active
300
mg
Acid acetilsalicilic

250
mg
Paracetamol

12
mg
Codeină

Aspaco acțiune împotriva:

Durerea de cap, sau cefaleea, este o suferință care a fost descrisă încă din antichitate. Acum, în lumea modernă, cefaleea este una dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemului nervos. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimă, că apropape jumătate din populația adultă a lumii a avut un episod de durere cel puțin o dată în ultimul an.

În ciuda diferențelor regionale, durerea de cap este o problemă la nivel mondial, afectând oameni din toate regiunile geografice, de toate vârstele.

Conform OMS, durerea de cap este sub-diagnosticată, sub-recunoscută și, prin urmare, sub-tratată în întreaga lume.

                                                

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders

Migrena este o tulburare primară de cefalee. Migrena este în general moderată sau severă resimțită prin următoarele simptome tipice:

  • Durere de cap: 
    • De intestitate moderată sau severă
    • Unilaterală
    • Pulsativă
    • Agravată de activitatea fizică de rutină
    • Cu durată de la ore la 2-3 zile
  • Greață (unul dintre cele mai caracteristice simptome)
  • Frecvența de la o dată pe an, până la o dată pe săptămână
  • La copii și tineri este de scurtă durată asociată cu dureri abdominale

Migrena este o problemă de sănătate frecventă, afectând 1 din 5 femei și 1 din 15 bărbați. Migrenele debutează în general în tinerețe.

Migrenele pot influența semnificativ calitatea vieții și te pot împiedica să îți desfășori activitățile cotidiene normale. Unele persoane au nevoie să stea în pat timp de câteva zile până ce migrena trece. Atacurile migrenoase se agravează în timp, însă pentru majoritatea persoanelor, acestea se pot îmbunătăți după mulți ani.

                                                     

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/migrena

Nevralgia înseamnă durerea nervoasă care apare atunci când o afecțiune lezează nervii care conduc senzația la creier.

Nevralgia poate să afecteze oricare parte a corpului, iar senzația de durere resimțită de pacient poate avea diverse grade de intensitate (moderată sau severă). De asemenea, poate fi vorba despre o durere recurentă, sau aceasta se poate croniciza. Nevralgia poate interfera cu capacitatea unei persoane de a îndeplini sarcinile de zi cu zi, prin urmare poate avea un impact important asupra calității vieții. Pacienții care suferă de nevralgie au nevoie de tratament adecvat pentru a-și putea desfășura activitățile zilnice. Dacă nevralgia nu este tratată la timp sau în mod adecvat, poate duce la anxietate sau chiar depresie.

                                                                     

Health Direct, „Nerve pain (neuralgia)”: https://www.healthdirect.gov.au/nerve-pain
Moulin D, Boulanger A, Clark AJ, et al. Canadian Pain Society. Pharmacological management of chronic neuropathic pain: revised consensus statement from the Canadian Pain Society. Pain Res Manag. 2014 Nov-Dec;19(6):328-35

Principalul simptom al sindroamelor dureroase musculare este mialgia. Cuvântul „mialgie” poate fi folosit pentru a defini orice durere percepută – la unul sau mai mulți mușchi. Mialgia este unul dintre cele mai frecvente simptome observate în practica generală. Durerile musculare apar la aproximativ 10% din populația generală. Oricine se poate confrunta la un moment dat cu disconfort la nivelul mușchilor. Pentru că organismul are țesut muscular în aproape toate zonele, acest tip de durere poate fi resimțită oriunde. Nu există o singură cauză care să determine durerile musculare. Suprasolicitarea și traumatismul sunt cele mai întâlnite, însă există și alte posibile cauze.

                                                           

https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/durerile-musculare-mialgii
Ruggiero L, Manganelli F, Santoro L. Muscle pain syndromes and fibromyalgia: the role of muscle biopsy. Curr Opin Support Palliat Care. 2018 Sep;12(3):382-387

Durerea articulară, cunoscută și sub numele de artralgie, provine adesea din structuri externe, cum ar fi mușchii, tendoanele sau ligamentele.

Această manifestare este în principal un simptom, nu o boală ca atare, deoarece cauza durerii este într-adevăr o boală. Acest tip de durere este un simptom destul de comun, ceea ce face ca un număr mare de persoane să se confrunte cu astfel de dureri, ce pot apărea la genunchi, umeri, coate, glezne, încheieturi.

Durerea articulară este rareori întâlnită la persoanele cu vârsta până în 50 de ani iar rata de incidență pentru afecțiunile articulare variază de la 6 la 30 de ori mai mare la persoane cu vârsta peste 70 de ani decât la cei peste 50.

                                                             

https://www.springfarma.com/blog/Artralgia:%20ce%20este,%20de%20ce%20apare,%20cum%20se%20trateaza.html
Sorokin R, Ward SB. Joint pain. Med Clin North Am. 1995 Mar;79(2):247-60

Nevralgia dentară, cunoscută ca durere de dinți, este o problemă destul de comună în rândul populației. După cum o indică numele, nevralgia dentară este durerea (“algie”) unui nerv (“nevr”) dintr-un dinte. Durerea dentară apare de cele mai dese ori ca urmare a inflamației pulpei (pulpita). Acest lucru este cauzat în general de bacterii de la dinți cariați sau obturații dentare defecte.

                                                                  

https://dentestet.ro/blog/ce-este-nevralgia-dentara-cauze-simptome-tratament

MacAuley Y, O'Donnell P, Duncan HF. Dental pain. BMJ. 2013 Nov 5;347

Durerile menstruale, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de dismenoree, reprezintă o parte din ciclul menstrual. Acestea apar înainte sau în timpul menstruației și pot varia în intensitate. Astfel, în timp ce pentru unele femei disconfortul este minim, în alte cazuri durerile sunt atât de severe încât pot persista pentru câteva zile. Este cea mai frecventă durere ginecologică la femei în timpul anilor reproductivi. Are implicații majore pentru calitatea vieții, de exemplu ca limitare a activităților zilnice și stresul psihologic. Diagnosticul său este în esență clinic, bazat pe istoric și examen fizic normal.

                                                            

https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/dismenoreea-durerile-menstruale
Guimarães I, Póvoa AM. Primary Dysmenorrhea: Assessment and Treatment. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Aug;42(8):501-507

Când suferim de o boală sau când în corpul uman există o infecție, temperatura corpului poate crește peste intervalul considerat normal. Aceasta este febra. Temperatura corpului uman are valori cuprinse între 36,1 și 37,2 grade Celsius, dar acestea variază de la om la om, în funcție de mai multe aspecte: vârstă, sex, nivelul de activitate, dar și în funcție de momentul zilei(mai scăzută pe timpul nopții, mai ridicată ziua), de starea emoțională prin care trece o persoană sau de modalitatea prin care este măsurată (axilar, oral, rectal sau timpanic).1 Atât la adulți, cât și la copii, febra este considerată temperatura de 38 de grade Celsius sau peste.

                                                                 

www.mayoclinic.org
www.healthline.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.nhs.ukwww.nhsinform.scot

Informații utile

ASPACO este indicat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: cefalee, migrenă, nevralgie, mialgie, artralgie, algie dentară sau din sfera ORL, dismenoree şi tratamentul stărilor febrile.

Medicamentul se administrează numai adulților și adolescenților cu vârsta peste 15 ani pentru tratamentul durerilor acute moderate, care nu sunt considerate a fi ameliorate de alte analgezice.

ASPACO este o combinaţie cu efect analgezic de intensitate uşoară până la moderată, cu trei substanţe active: acid acetilsalicilic – analgezic, antipiretic, paracetamol – analgezic, antipiretic şi codeină (sub formă de fosfat de codeină hemihidrat) – analgezic central, de intensitate moderată. Această asociere are o acţiune analgezică de intensitate şi durată superioară celei corepunzatoare fiecărei componente în parte la aceleaşi doze.

Medicamentul se administrează numai adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 15 ani. Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani: doza recomandată este de un comprimat ASPACO, administrat oral, la nevoie; dacă este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4–6 ore, fără a depăşi 4 comprimate ASPACO pe zi. Vârstnici: iniţial se administrează jumătate din doza recomandată adulţilor, crescând eventual în funcţie de toleranţă şi necesităţi. Insuficienţă renală: se recomandă administrarea unor doze mai mici decât cele uzuale la adulţi. Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de lichid. Durata tratamentului trebuie limitată la 3 zile, iar dacă nu se obţine ameliorarea eficientă a durerii, pacienţii/persoanele care îi îngrijesc trebuie sfătuiţi să se adreseze unui medic. Copii cu vârsta sub 12 ani: Codeina nu trebuie utilizată la copii cu vârsta sub 12 ani, din cauza riscului de toxicitate la opioide, ca urmare a metabolizării variabile şi imprevizibile a codeinei la morfină.Dacă practicaţi sporturi trebuie să aveţi în vedere că acest medicament conţine un principiu activ care poate induce pozitivarea testelor antidoping. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor ASPACO are influenţă majoră asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Prin urmare, este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje. 

Hipersensibilitate la acid acetilsalicilic, paracetamol şi fosfat de codeină sau la oricare dintre excipienţi.
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani.
La toţi copiii şi adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani) la care se efectuează tonsilectomie şi/sau adenoidectomie pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn, din cauza unui risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse grave şi care pun viaţa în pericol.
Insuficienţă hepatocelulară severă.
Insuficienţă renală severă.
Ulcer gastro-duodenal activ.
Hemoragie digestivă.
Boli hemoragice şi alte boli cu risc hemoragic.

Antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a substanţelor cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene.
Astm bronşic, hipersecreţie traheobronşică şi insuficienţă respiratorie (datorită prezenţei codeinei).
Leziuni cerebrale şi hipertensiune intracraniană (datorită prezenţei codeinei).

Diaree acută toxiinfecţioasă, subocluzie sau ocluzie intestinală, intervenţii chirurgicale recente la nivelul căilor biliare (datorită prezenţei codeinei creşte presiunea biliară).

Concomitent cu IMAO sau în interval de 14 zile de la oprirea tratamentului cu un IMAO (datorită prezenţei codeinei).
Alcoolism acut (datorită prezenţei codeinei).
Stări comatoase (datorită prezenţei codeinei).

Administrare concomitentă a metotrexatului în doze peste 15 mg pe săptămână (datorită prezenţei acidului acetilsalicilic).
Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază.
La femei care alăptează.
La pacienţi cunoscuţi ca metabolizatori ultra-rapizi CYP2D6.

Sarcina şi alăptarea 
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. 
Nu luaţi codeină în timpul alăptării. Codeina şi morfina trec în laptele matern. 
Prin urmare, administrarea acestui medicament este contraindicată în timpul alăptării

Aspaco conține 3 substanțe active care au efect potențator între ele

A
Acid acetilsalicilic cu efect antiinflamator, analgezic și antipiretic

Acidul acetilsalicilic are efecte analgezice (combate durerea), antipiretice (reduce febra) și antiinflamatorii determinate, în principal, de inhibarea sintezei de prostaglandine, prin inhibarea ciclooxigenazei. În doze de 300-500 mg are efect analgezic și antipiretic moderat, iar în doze mai mari de 3g pe zi are efect antiinflamator. La doze mici împiedică agregarea plachetară și prelungește timpul de sângerare. Inhibarea funcțiilor plachetare se datorează inactivării ireversibile a ciclooxigenazei, cu blocarea consecutivă a sintezei tromboxanului A2. Acidul acetilsalicilic inhibă contracțiile uterine.

                         

https://go.drugbank.com/drugs/DB00945 
Tsoi KKF, Ho JMW, Chan FCH, Sung JJY: Long-term use of low-dose aspirin for cancer prevention: A 10-year population cohort study in Hong Kong. Int J Cancer. 2018 Dec 21
P
Paracetamol cu efect analgezic și antipiretic

Paracetamolul este un medicament cu efecte analgezice (combate durerea) și antipiretice (reduce febra). S-a demonstrat faptul că paracetamolul duce la o deprimare mult mai marcată a sintezei centrale de prostaglandine față de cea periferică. 

Alt efect constă în scăderea efectelor pirogenilor endogeni asupra centrului termoreglării de la nivelul hipotalamusului, în sensul corelării cu efectul antipiretic.

Paracetamol, este cel mai frecvent analgezic administrat la nivel mondial și este recomandat ca terapie de primă linie în afecțiunile dureroase de către OMS. Este, de asemenea, utilizat pentru efectele sale antipiretice, ajutând la reducerea febrei. 

Acest medicament a fost aprobat inițial de FDA din SUA în 1951 și este disponibil într-o varietate de forme, inclusiv sub formă de sirop, tablete, tablete efervescente, sub formă injectabilă, supozitoare și alte forme.
             

https://go.drugbank.com/drugs/DB00316
C
Codeina cu efect analgezic central de intensitate moderată

Codeina este un analgezic slab, cu acțiune centrală. Codeina își exercită efectul prin intermediul receptorilor opioizi μ, cu toate că are afinitate scăzută pentru acești receptori, iar efectul analgezic este determinat de conversia la morfină. Codeina, în special în asociere cu alte analgezice, cum este paracetamolul, s-a arătat că este eficace în durerea nociceptivă acută. Potențialul de dependență este mic.

Ameliorarea durerii (analgezia) este un obiectiv principal pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și pentru creșterea capacității pacienților de a se angaja în activitățile de zi cu zi. Utilizat pentru a reduce durerea prin creșterea pragului de durere fără a afecta conștiința sau a modifica alte funcții senzoriale. Opiaceele precum codeina sunt derivate din planta de mac, Papaver somniferum (Papaveraceae).

Codeina este utilizată ca analgezic central, sedativ, hipnotic, antinociceptiv și agent antiperistaltic și este, de asemenea, recomandată în anumite boli cu tuse persistentă.
             

https://go.drugbank.com/drugs/DB00318

Aspaco,
Triplă acțiune împotriva durerii

Image
Image
Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj.
Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate și/sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase.
Viză de publicitate nr. 6119/23.11.2024
Creativ Nr. 89/14.10.2024.