Sezonul de alergii. Ajutor pentru confortul respirator

Sezonul de alergii nu este doar o problemă de primăvară; în funcție de alergenii specifici și de regiunea în care trăiești, acesta poate dura de la începutul primăverii până în toamnă. Aceste alergii, cunoscute și sub denumirea de rinită alergică sezonieră, sunt cauzate de sensibilitatea excesivă a organismului la polenul eliberat în atmosferă în această perioadă.

Simptomele alergiilor sezoniere pot varia de la ușoare la severe și pot include strănut repetat, mâncărime și iritație la nivelul ochilor, congestie nazală și rinoree, tuse și senzație de mâncărime în gât, precum și oboseală și iritabilitate.

Mentolul este un compus folosit pe scară largă în tratamentul diferitelor afecțiuni respiratorii și alergice, datorită proprietăților sale de a produce o senzație de răcoare. Unul dintre principalele efecte ale mentolului este senzația de răcorire pe care o produce. Acesta acționează prin stimularea receptorilor de răcire de pe piele și mucoase, ceea ce duce la o senzație proaspătă și plăcută. Mentolul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a calma și ameliora senzațiile de mâncărime sau disconfort. Pe lângă efectul său răcoritor, mentolul are și proprietăți antiseptice și analgezice ușoare. Este folosit în comprimate cu mentol pentru a ameliora simptomele rinitei, cum ar fi congestia nazală și tusea iritantă. Ele pot oferi o senzație de răcoare în gât și pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii.

Camforul este o substanță din grupul monoterpenelor biciclice (substanțe hidroaromatice), obținută inițial numai din rășina copacului Cinnamomum camphora, ulterior fiind obținut și pe cale sintetică și este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Este utilizat în unele afecțiuni dermatologice, respiratorii, circulatorii și reumatice. Are acțiune antipruriginoasă, antinevralgică, antiinflamatoare, lubrefiantă și de stimulare a circulației sanguine. Camforul poate fi folosit în tratarea infecțiilor respiratorii, având efect expectorant și decongestionant. Acesta poate fi eficient în ameliorarea simptomelor de rinită alergică sau sinuzită. Camforul are proprietăți expectorante, care ajută la eliminarea mucusului și a secrețiilor din căile respiratorii. Acesta poate fi utilizat sub formă de inhalant sau în balsamuri pentru piept, contribuind la ameliorarea tusei și facilitarea respirației, putând avea rol și în ameliorarea simptomelor astmului bronșic.

ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt  (Eucalyptus Globulus Oil)  are puternice proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea bacteriilor și a altor microorganisme care pot cauza infecții respiratorii. De asemenea, acțiunea sa decongestionantă poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea inflamației, facilitând astfel respirația. Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita, sinuzita sau reacțiile alergice, pot găsi alinare în utilizarea uleiului de eucalipt. Inhalarea vaporilor de eucalipt poate ajuta la desfundarea sinusurilor și la reducerea congestiei nazale, facilitând astfel respirația și ameliorând simptomele. Uleiul de eucalipt acționează asupra membranei mucoase a căilor respiratorii, contribuind la subțierea și slăbirea mucusului acumulat. Acest lucru face ca eliminarea mucusului să fie mai ușoară și poate ajuta la reducerea tusei și a senzației de disconfort asociată cu alergiile.

ulei de rozmarin

Uleiul de rozmarin (Rosmarinus Officinalis Oil)  are proprietăți revigorante și poate ajuta la stimularea circulației sângelui, contribuind la o senzație de prospețime.  Uleiul de rozmarin, cunoscut științific sub numele de Rosmarinus officinalis oil, este un extract concentrat obținut din planta de rozmarin. Acest ulei este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii ajutând la prevenirea infecțiilor secundare care pot apărea în urma alergiilor.

 

ulei de lavanda

Uleiul de lavandă (Lavandula Angustifolia Oil)  are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru ameliorarea simptomelor alergiilor. Acesta este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și calmante, care pot reduce inflamația căilor respiratorii și calma iritațiile. Uleiul de lavandă are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antiseptice, ajutând la prevenirea infecțiilor secundare ce pot apărea în urma alergiilor. În plus, acest ulei esențial este recunoscut pentru efectul său relaxant, care poate ajuta la reducerea stresului și a tensiunii.


Histamina joacă un rol central în reacțiile alergice, iar calciul poate influența acest proces prin mai multe mecanisme. A fost realizat un studiu pentru a investiga influența administrării orale de calciu asupra rezistenței nazale în timpul testului de provocare nazală cu alergeni. Studiul a arătat că administrarea orală de 1000 mg de calciu inhibă semnificativ umflarea mucoasei nazale provocată de alergeni. Cu toate acestea, simptomele de strănut și secreție nazală nu au fost reduse semnificativ. Cei 30 de pacienți incluși în studiu aveau toți un istoric confirmat de alergie la polen de iarbă. Administrarea de calciu a cauzat scăderea rezistenței căilor respiratorii în timpul testului de provocare cu alergeni, în timp ce în grupul placebo nu s-a observat acest efect. Rezultatele sugerează că calciul ar putea contribui la prevenirea sau ameliorarea rinitei alergice, în special prin reducerea umflăturii. Pe parcursul studiului, calciul administrat oral a fost bine tolerat, cu puține efecte secundare raportate.

Calciul joacă un rol esențial în reacțiile alergice, fiind implicat în activarea și eliberarea substanțelor chimice din bazofile și mastocite, prin intermediul influxului de calciu în interiorul celulelor. Studiile au arătat că medicamentele care blochează canalele de calciu pot reduce eliberarea de histamină, una dintre substanțele implicate în declanșarea reacțiilor alergice. De asemenea, mobilizarea calciului în mușchii căilor respiratorii este asociată cu hiperreactivitatea acestora. Calciul influențează și permeabilitatea membranelor celulare și a capilarelor, contribuind la reducerea umflăturii țesutului nazal după expunerea la alergeni. Deși studiul a demonstrat o reducere semnificativă a umflării mucoasei nazale, simptomele alergice, cum ar fi strănutul și secreția nazală, nu au fost semnificativ ameliorate în mod evident. Concluziile sugerează că tratamentul pe termen lung cu calciu ar putea aduce beneficii în reducerea obstrucției nazale la pacienții cu rinită alergică sezonieră. Utilizarea calciului, care este bine tolerată și prezintă puține efecte secundare, ar putea fi combinată cu antihistaminice pentru a obține un tratament mai eficient al rinitei alergice, cu mai puține efecte adverse în comparație cu combinația antihistaminicelor cu simpatomimetice.

În timpul sezonului de alergii, vă recomandăm câteva produse care conțin ingrediente benefice menționate anterior. Creioneel, ajutorul respirației, este un creion nazal care ajută la eliberarea căilor respiratorii. Rhinosept Baby, un balsam cu uleiuri esențiale, oferă alinare prin masaj delicat, iar eliberarea uleiurilor volatile calmează pielea și facilitează respirația ușoară, contribuind la starea de bine. Calciu Lactic pentru susținerea aportului de calciu.

Referințe:
1. Mitoshi M, Kuriyama I, Nakayama H, Miyazato H, Sugimoto K, Kobayashi Y, Jippo T, Kuramochi K, Yoshida H, Mizushina Y. Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits. Int J Mol Med. 2014 Jun;33(6):1643-51.
2. Dhakad AK, Pandey VV, Beg S, Rawat JM, Singh A. Biological, medicinal and toxicological significance of Eucalyptus leaf essential oil: a review. J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848.
3. https://www.rxlist.com/consumer_eucalyptus/drugs-condition.htm
4. Borges RS, Ortiz BLS, Pereira ACM, Keita H, Carvalho JCT. Rosmarinus officinalis essential oil: A review of its phytochemistry, anti-inflammatory activity, and mechanisms of action involved. J Ethnopharmacol. 2019 Jan 30;229:29-45
5. Cavanagh HM, Wilkinson JM. Biological activities of lavender essential oil. Phytother Res. 2002 Jun;16(4):301-8.
6. https://www.purplle.com/magazine/article/lavender-oil-benefits-and-uses
7. https://draxe.com/essential-oils/lavender-oil-benefits/
8. Cronkleton, Emily. “How to Use Camphor Safely: Benefits and Precautions.” Healthline, Healthline Media, 19 June 2018, www.healthline.com/health/what-is-camphor. Accessed 2 June 2023.
9. Influece of oral calcium medication on nasal resistance in the nasal allergen provocation test. Claus Bachert, MD, Sabine Drechsler, Ulrich Hauser, Waiter Imhoff, MD, and Dieter Welzel, MD Düsseldorf and Nürnberg, Germany, J ALLERGY CLIN IMMUNOL FEBRUARY 1993
10. Eccles R. Menthol: effects on nasal sensation of airflow and the drive to breathe. Curr Allergy Asthma Rep. 2003 May;3(3):210-4.
11. Smith A, Matthews O. Aromatic ointments for the common cold: what does the science say? Drugs Context. 2022 Aug 1;11:2022-5-6. doi: 10.7573/dic.2022-5-6.
12. ECCLES, R. “Menthol and Related Cooling Compounds.” Journal of Pharmacy and Pharmacology, vol. 46, no. 8, Aug. 1994, pp. 618–630, https://doi.org/10.1111/j.2042-7158.1994.tb03871.x