Piele și ten curat, îngrijirea de care ai nevoie

Pielea este prima linie de apărare a corpului împotriva factorilor externi, dar este, de asemenea, vulnerabilă la o serie de afecțiuni care pot afecta bunăstarea generală.

De la infecții minore, precum furunculele, la probleme precum psoriazisul sau eczema, aceste afecțiuni pot provoca disconfort semnificativ și, în unele cazuri, necesită îngrijire pe termen lung. În căutarea unor soluții eficiente, unul dintre ingredientele cu tradiție în dermatologie este ichtiolul, o substanță cu proprietăți antiseptice, antiinflamatorii și antimicrobiene, derivată din șisturi bituminoase bogate în fosile de pești.

arnica

Ichtiolul este un derivat al sedimentelor marine din formațiuni stâncoase mezozoice, având un raport ridicat de hidrogen/carbon și un conținut scăzut de azot, ceea ce îl diferențiază de gudron, cu care este adesea confundat. Este obținut prin distilarea șisturilor bituminoase, urmată de sulfonarea produsului și neutralizarea acestuia cu amoniac, conform specificațiilor farmacopeice.
Ichtiolul, cunoscut și sub numele de bituminosulfat de amoniu sau sulfonat de ulei de șist, poate avea efecte antibacteriene, antiinflamatorii, antimicotice, antiseboroice și antipruriginoase, stimulând totodată fluxul sanguin. Literatura sugerează că uleiurile de șist pot inhiba secreția sebacee și migrarea leucocitelor, contribuind astfel la diminuarea inflamațiilor.  

arnica

Efectele sale antibacteriene, antiinflamatorii și antimicotice oferă o promisiune incitantă pentru utilizarea acestuia în îngrijirea rănilor, inclusiv în recuperarea după arsuri. Totuși, studiile publicate până în prezent nu s-au concentrat direct pe rănile cauzate de arsuri.
Există patru cazuri anecdotice de succes în utilizarea clinică a ichtiolului, un studiu clinic care susține eficiența sa și un alt studiu controlat, randomizat, identificate în baza de date Cochrane. Totuși, ichtiolul în combinație cu glicerină a fost descris ca fiind utilizat în special pentru rănile care se vindecă lent, sunt moi, inflamate și au exsudat în exces. În aceste cazuri, alte produse de îngrijire au eșuat în gestionarea rănilor, care sunt considerate adesea „încăpățânate”.

Efectele antibacteriene au fost mai evidente odată cu utilizarea ichtiolului, ceea ce a dus la concluzia că aceasta este substanța activă din combinația cu glicerină. Ichtiolul este disponibil sub formă de unguent, cremă sau soluție și se aplică local, conform recomandărilor medicului sau farmacistului. Deși este o soluție eficientă și bine tolerată, mirosul său poate face utilizarea mai puțin plăcută. Totuși, rezultatele sunt în general foarte bune. 

arnica

Bioeel pune la dispoziție Septhyol, un unguent special conceput pentru îngrijirea pielii, care conține 10% Ichthyol. Acesta are proprietăți calmante și astringente, sprijinind capacitatea naturală de regenerare a pielii. Unguentul ajută la eliminarea impurităților, oferind un ten curat și contribuie la reducerea roșeții și iritațiilor. Se aplică în strat subțire pe zona afectată, pe pielea curată, pentru rezultate optime. 

Vă invităm să descoperiți produsul nostru cu ichtiol accesând linkul:

Referințe:
1. Braun-Falco O, Plewig G, Wolff H & Winkelmann R. Dermatol. Berlin: Springer-Verlag, 1991;1149.
2.  Cholcha W, Leuschner J & Leuschner F. Safety studies of dark sulfonated shale oil following local and systemic application. Medicament Research/ Drug Research 1994; 44(11):844-49
3. Kownatzki E, Uhrich S & Schopf E. The effect of a sulfonated shale oil extract (ichthyol) on the migration of human neutrophilic granulocytes in vitro. Arch of Derm Res 1984; 276:235-39.
4.  Muller J & Wilbrand G. Dark sulfonated shale oil: Comparison to Acyclovir in the topical treatment of herpes. J Euro Acad Dermatol & Venereol 1999; 12(2 Suppl):255S.
5.  Kulenkamp D & Warnecke J. The treatment of abscesses, boils and atheromas. The General Physician 1997; 11:1034-39.
6.  Ahmed K, Roberts M & Mannion P. Antimicrobial activity of glycerineichthammol in otitis externa. Clinical Otoloaryngology & Allied Science 1994; 20(3):201-3.
7.  Nilssen E, Wormald PJ & Oliver S. Glycerol and ichthammol:medicinal solution or mythical potion? The Journal of Laryngology and Otology 1996; 110:319-21.
8.  Maw AR. Any questions: treating resistant otitis externa. British Medical Journal 1997; 315(7121):1511.
9.  Koch R & Wilbrand G. Dark sulfonated shale oil vs placebo in the systemic treatment of rosacea. J Euro Acad Dermatol & Venereol 1999; 12(2 Suppl):143S.
10. Joanna Briggs Institute. Approach to evidence. Viewed http://www. joannabriggs.edu.au/about/history_approach.php#.