Cu toate acestea, sănătatea orală înseamnă mai mult decât prevenirea cariilor și a bolilor gingivale. Cercetările au arătat că există o strânsă legătură între sănătatea orală a unei persoane și sănătatea generală a acesteia.
Gingiile sănătoase sunt baza unei danturi puternice, așa că medicii stomatologi caută întotdeauna cele mai bune metode prin care să le protejeze și să le ferească de afecțiuni.
Gingiile sănătoase au, în mod normal, culoarea roz-pal, iar atunci când sunt inflamate, tind să se coloreze intens, în nuanțe roșiatice. De asemenea, sângerarea gingiilor în momentul perierii este un semn că acestea ar putea avea probleme.
Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee cu flori divers colorate, (mici) cultivată ca plantă medicinală sau decorativă, originară din sudul Europei și din regiunile mediteraneene. Este cunoscută și sub denumirile de jale, jaleș, salbie, șalvir, șalet sau șerlai. Specie endemică, întâlnită în Maramureș, Transilvania, Muntenia.
Există multe specii de salvie, cele mai frecvente sunt salvia comună (Salvia officinalis) și salvia spaniolă (Salvia lavandulaefolia). Numele de salvie vine din limba latină „salvere” și înseamnă „a vindeca”. Deloc întâmplător dacă ne gândim că salvia este folosită încă din Antichitate ca plantă medicinală pentru a trata o gamă largă de afecțiuni (grecii antici o foloseau ca tratament pentru declinul cognitiv).
Stomatologii au așezat salvia în topul celor mai eficiente plante în combaterea problemelor cavității bucale. S-a demonstrat că salvia poate ameliora durerea, inflamația și respirația urât mirositoare (halena). În plus, are proprietăți antibacteriene și de vindecare a leziunilor.
Salvia este folosită astăzi în mai multe moduri:
- se aplică direct pe piele pentru boli gingivale (gingivită de exemplu).
- antiseptic, astringent (gestionează transpirația excesivă).
- în diverse tratamente: dismenoree, diaree, amigdalită, dureri în gât, astm, menopauză, probleme digestive, depresie.
- sub formă de condiment și sursă de ulei (folosit ca parfum în săpunuri și parfumuri).
Salvia are efecte antimicrobiene care neutralizează microbii plăcii dentare. Unele studii demonstrează că apa de gură pe bază de salvie poate îndepărta bacteriile care sunt cauzatoare de carii. Alte cercetări au evidențiat că salvia poate trata infecții la nivelul gâtului, abcese dentare, infecții gingivale, ulcere bucale, cu toate acestea este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se trage concluzii în acest sens.
Propolisul este un produs natural de origine apicolă. Acesta este folosit ca remediu natural în multiple patologii.
Oamenii foloseau produsele apicole pentru proprietățile lor medicinale în tratarea abceselor, rănilor și infecțiilor.
Propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii și ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii.
Cu ajutorul propolisului, albinele transformă stupul într-o adevărată cetate, acest preparat fiind folosit ca mijloc de apărare împotriva mucegaiurilor, a microbilor, pentru mumificarea intrușilor din stup (proces ce nu permite putrezirea lor), dar și pentru căptușirea pereților stupului (proces ce împiedică formarea curenților de aer). De asemenea, acțiunea sa antimicotică, bactericidă și bacteriostatică previne îmbolnăvirea albinelor. Denumirea produsului provine din limba greacă, fiind inspirată din faptul că albinele folosesc în construcția stupului această substanță cu rol protector. De asemenea, propolisul se mai numește și „clei de albine”.
Din punct de vedere chimic, propolisul are în compoziție:
- ulei;
- ceară;
- rășină;
- polen;
- aminoacizi;
- minerale;
- zahăruri;
- vitamine (B, C, E);
- flavonoide;
- fenoli;
- compuși aromatici.
Propolisul este o substanță folosită frecvent în tratamentele naturiste. Acesta și-a demonstrat utilitatea în afecțiuni de tip:
- gastrointestinal;
- alergic;
- antiviral;
- antibacterian;
- dermatologic;
- ginecologic;
- infecțios;
- oncologic;
- oral.
Datorită compoziției sale, propolisul a fost folosit pentru tratarea rănilor, încă din timpul civilizațiilor antice. În urma aplicării acestuia, se pot constata efecte:
- antiinflamatorii;
- antifungice;
- antibacteriene;
- antivirale;
- anticancerigene;
- de stimulare a refacerii țesutului sănătos.
Rolul propolisului în igiena cavității orale poate aduce următoarele beneficii:
- efect cicatrizant rapid;
- acțiune antibacteriană;
- previne apariția cariilor dentare;
- acțiune anti-tartru;
- protejarea cavității bucale împotriva infecțiilor (gingivite, stomatite, afte dentare).
Acţiunea protectoare, dezinfectantă şi antiinflamatoare a propolisului, face ca acest produs apicol să fie utilizat cu succes pentru tratarea aftelor, gingivitei, abceselor dentare, parodontozei sau pentru calmarea durerile gingivale și de dinți. În plus, datorită proprietăților antibacteriene, propolisul dezinfectează zona bucală, împiedică formarea plăcii bacteriene, protejând astfel împotriva cariilor.
Salprogel produs de Bioeel este un gel gingival cu salvie și propolis pentru îngrijirea gingiilor. Produsul contribuie la menținerea igienii și ingrijirea gingiilor, datorită efectului calmant, tonic și astringent.
Se aplică extern pe gingii, dimineața și seara după spălarea dinților.
Vă invităm să descoperiți produsul Salprogel accesând butonul