Durerile în gât, o problemă generală

Durerea în gât este una dintre cele mai frecvete simptome ale răcelii cu care oamenii se confruntă în timpul sezonului rece, în mod special, fiind cel mai des asociată cu afecțiuni de natură virală ce afectează tractul respirator superior.

Este termenul generic folosit pentru durerile în gât, asociate cu o senzație de disconfort, mai ales la înghițire, combinată, uneori, cu mâncărime, usturime sau/și o senzație neplăcută, iritativă, la nivelul faringelui - conduct musculos unde se întâlnesc calea respiratorie cu cea digestivă, are formă de pâlnie și corespunde cavității bucale și laringelui. Durerea localizată la nivelul faringelui este foarte frecventă, în mod special la copii și se ameliorează cu medicație simptomatică, simplă, în câteva zile.

Mușchi de piatră sau Lichen islandez (Cetraria islandica) cunoscut sub denumirile populare de: mușchi de munte, mușchi creț, jeleghin de munte.
Lichenul Islandez este un lichen cu tal fructiculos (sub forma unei tufe de mici dimensiuni), erect, de culoare brun-închis cu pete albe și înalt de până la 10 cm, divizat în mai mulți lobi. Este răspândit pe stâncile și platourile din zona alpină expuse vânturilor puternice, în jnepenișuri și locuri foarte uscate. Crește din abundență în regiunile muntoase ale țărilor nordice și este caracteristică în mod special versanților și câmpiilor de lavă din vestul și nordul Islandei.

Se găsește pe munții din nordul Țării Galilor, nordul Angliei, Scoția și sud-vestul Irlandei. În America de Nord, aria sa se extinde prin regiunile arctice, de la Alaska până la Newfoundland și la sud în Munții Stâncoși până la Colorado și până la Munții Appalachi din Noua Anglie. Pe teritoriul românesc, este frecvent întâlnit în Munții Făgărașului, Munții Retezat, Munții Parâng, Banatului, Țarcului.

În scopuri medicinale se folosește planta recoltată începând din aprilie și până în octombrie-noiembrie, pe vreme uscată. Lichenul Islandez stimulează secrețiile gastro-pancreatice și sistemul nervos vegetativ și vasomotor, calmează aparatul respirator și digestiv.

Lichenul Islandez de piatră conține cantități mari de mucilagii hidrosolubile, care acoperă, protejează și hidratează mucoasa gurii și gâtului, ameliorând iritația și tusea uscată. De asemenea, poate reduce încărcătura bacteriană de la nivelul cavității orale și a gâtului.

Lichenul Islandez este utilizat pentru tratarea iritației gâtului și a cavității orale, pierderea poftei de mâncare, răceală comună, afecțiuni digestive precum ulcerul gastric și ulcerul gastro-duodenal și constipația.

În comerț este un corp cartilaginos dur cenușiu deschis, aproape incolor și are un gust ușor amar. Conține aproximativ 70% lichenină sau lichen-amidon, un compus polimeric carbohidrat izomer cu amidonul comun. De asemenea, produce o modificare particulară a clorofilei (numită taloclor), acidului fumaric, acidului lichenostearic și acidului cetraric (care îi conferă gustul amar). De asemenea, conține acid lichesterinic și acizi protolichesterinic.

Vitamina C este un factor esențial pentru fiziologia organismului, un antioxidant important și contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Are rol în tratarea și prevenirea scorbutului, crește imunitatea organismului în lupta cu virusul influenzei.

Ulei volatil de eucalipt are un conținut mare de eucalyptol, numit și cineol, este apreciat pentru abilitatea sa de a ameliora problemele respiratorii. Poate ajuta la deblocarea congestiilor, la ameliorarea tusei și la ușurarea dificultăților de respirație. Este cunoscut și pentru efectele sale antiseptice și antibacteriene. Aceste două beneficii ale uleiului volatil de eucalipt îi fac o adiție valoroasă în setările de îngrijire în timpul sezonului de răceală, oferind remedii naturale pentru disconfortul respirator.

Uleiul esențial de mentă este un calmant natural și un relaxant muscular foarte eficient. În plus, are proprietăți răcoritoare, revigorante și antispastice. Aromaterapia cu ulei de mentă poate ajuta la decongestionarea sinusurilor și la ameliorarea gâtului iritat. Acest ulei acționează ca un expectorant, contribuind la eliberarea căilor respiratorii, la eliminarea mucusului și la reducerea congestiei. În plus, mulți oameni folosesc ulei de mentă atunci când se confruntă cu răceli, gripă, tuse, sinuzită, astm, bronșită și alte afecțiuni respiratorii.

Uleiul esențial de cimbru este cunoscut pentru caracteristicile sale antivirale, antibacteriene, sporirea circulării de sânge, reducerea stresului. Beneficiile uleiului de cimbru includ tratarea condițiilor respiratorii, îndepărtarea bacteriilor, îmbunătățirea aspectului și sănătății pielii, activează circulația de sânge, relaxează, balansează hormonii și calmează durerile.

Uleiul esențial de cuișoare este specific datorită antioxidanților, care se regăsesc într-o concentrație mai mare. Este o adiție valoaroasă în sertarul nostru de îngrijire, pentru că este benefic începând de la combaterea durerilor până la stimularea digestiei și sistemului imunitar. Proprietățile sale de îmbunătățirea digestiei, ameliorarea febrei și a problemelor respiratorii sunt cunoscute de mii de ani. La fel ca și abilitățile antifungice si antiimflamatoare.

Uleiul esențial de anason are proprietăți antiseptice, sedative, relaxante, antireumatice (stimulează circulația sângelui), este util în durerile musculare, osteoarticulare, lombare. Se folosește ca repelent și calmant împotriva colicilor și durerilor musculare. Inhalațiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor, gripei și pentru pregătirea tenului în vederea unui tratament cosmetic.

Durerea în gât este un simptom comun, de cele mai multe ori banal, pe care îl putem învinge repede.

Bucosept

Bucosept este un supliment alimentar care conține extract de lichen Islandez și uleiuri volatile (Eucalipt, Mentă, Cimbru, Cuișoare și Anason), care au efect benefic asupra gâtului. Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Extract de lichen Islandez (Cetraria islandica Acharius) are efect benefic asupra tractului respirator.

Recomandat adulților și copiilor peste 4 ani. Se dizolvă încet în gură, câte 1 comprimat din 2-3 ore. 

Vă invităm să descoperiți produsul Bucosept de la Bioeel accesând butonul

Referințe:
1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Mu%C8%99chi_de_piatr%C4%83
2. https://comenzi.farmaciatei.ro/info-tei/ingrediente-active/lichen-de-piatra#:~:text=Ce%20este%20muschiul%20islandez%3F,alge%20si%20cianobacterii%20(fotobiont).
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Cetraria_islandica
4. https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/durerea-gat
5. https://24-ore.ro/wp-content/uploads/2015/02/Mu%C8%99chiul-islandez.jpg
6. https://www.catena.ro/uleiul-esential-de-menta-beneficii-si-intrebuintari#:~:text=Uleiul%20esential%20de%20menta%20este%20un%20calmant%20natural%20si%20un,fel%20de%20eficient%20ca%20acetaminofenul.
7. https://comenzi.farmaciatei.ro/dieta-si-wellness/aromaterapie/uleiuri-esentiale/ulei-volatil-de-eucalipt-p330054#:~:text=Ulei%20volatil%20de%20eucalipt%20face,si%20are%20indica%C8%9Bii%20in%3Astres.
8. https://comenzi.farmaciatei.ro/dieta-si-wellness/aromaterapie/uleiuri-esentiale/ulei-esential-de-cimbru-as48-10-ml-uz-intern-adams-vision-p338221#:~:text=Uleiul%20esential%20de%20cumbru%20este,cunosc%20asadar%20de%203.518%20ani.
9. Cermelli C, Fabio A, Fabio G, Quaglio P. Effect of eucalyptus essential oil on respiratory bacteria and viruses. Curr Microbiol. 2008 Jan;56(1):89-92.
10. Inouye S, Takizawa T, Yamaguchi H. Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact. J Antimicrob Chemother. 2001 May;47(5):565-73.
11. Landeo-Villanueva GE, Salazar-Salvatierra ME, Ruiz-Quiroz JR, Zuta-Arriola N, Jarama-Soto B, Herrera-Calderon O, Pari-Olarte JB, Loyola-Gonzales E. Inhibitory Activity of Essential Oils of Mentha spicata and Eucalyptus globulus on Biofilms of Streptococcus mutans in an In Vitro Model. Antibiotics (Basel). 2023 Feb 10;12(2):369.
12. Zhao H, Ren S, Yang H, Tang S, Guo C, Liu M, Tao Q, Ming T, Xu H. Peppermint essential oil: its phytochemistry, biological activity, pharmacological effect and application. Biomed Pharmacother. 2022 Oct;154:113559.
13. Park SY, Raka RN, Hui XL, Song Y, Sun JL, Xiang J, Wang J, Jin JM, Li XK, Xiao JS, Wu H. Six Spain Thymus essential oils composition analysis and their in vitro and in silico study against Streptococcus mutans. BMC Complement Med Ther. 2023 Apr 5;23(1):106
14. Chaieb K, Hajlaoui H, Zmantar T, Kahla-Nakbi AB, Rouabhia M, Mahdouani K, Bakhrouf A. The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytother Res. 2007 Jun;21(6):501-6.
15. Lavaee F, Moqadas A, Modarresi F, Nowrouzi M. The Effect of Pimpinella Anisum and Origanum Vulgare Extracts Against Streptococcus Sanguinis, Streptococcus Mutans, and Streptococcus Salivarius. J Dent (Shiraz). 2022 Jun;23(2):113-120.