Glandele sebacee sunt glande de tip holocrină, situate în zona delimitată de foliculul de păr și de mușchiul de rigidizare a părului, în treimea superioară a pielii. Aceste glande sebacee se găsesc în întregul corp, însă sunt prezente în număr mai mare pe față și scalp, unde pot contribui la apariția acneei și a altor afecțiuni ale pielii. În același timp, există multe glande sebacee în partea de mijloc a sânului, spate și umeri. Lipidele produse de celulele sebacee sunt implicate semnificativ în funcția de barieră a pielii și în procesele imune înnăscute perifoliculare și dermice, ducând la boli inflamatorii ale pielii. Ele reprezintă 90% din lipidele de la suprafața pielii la adolescenți și adulți.
Acneea este frecventă la persoanele mai tinere cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani, dar este important de reținut că poate apărea în orice moment al vieții. Formarea acneei este caracterizată prin cheratinizarea anormală a foliculilor de păr, denumită și tulburare de cheratinizare, alături de creșterea producției de sebum și formarea de comedoane.
Seboreea este o afecțiune a pielii grase care rezultă din producția excesivă de sebum. Se observă cel mai adesea la adolescenți și adulți și este însoțită de pielea feței grasă, strălucitoare, părul mat, mătreață și transpirație. Androgenii au un rol reglator în secreția sebacee, astfel încât cauza seboreei se datorează creșterii producției de androgeni și sensibilitatea crescută a pielii la acești hormoni.
Genetica, factorii de mediu, nutriția, starea hormonală, stresul, fumatul, medicamentele comedogenice, bacteriile și produsele cosmetice necorespunzătoare pot cauza sau agrava acneea. Problemele pielii cu acnee sunt cauzate de bacterii care nu produc puroi, deci acneea este sterilă, fără agenți patogeni în secreția purulentă. Dacă se găsește un agent patogen în secreție, atunci bacteriile de pe piele au intrat ulterior în puroi, ceea ce înseamnă că a avut loc o suprainfecție.
Scopul lucrării a fost formularea unui produs lichid, care datorită conținutului său de sulf este potrivit pentru tratarea acneei. S-au discutat caracteristicile, beneficiile și eficiența produselor cu conținut de sulf, evidențiind modul în care Dermosan S, și produsele similare contribuie la gestionarea problemelor dermatologice.
Dermosan S este un unguent cu conținut de sulf 10%, destinat îngrijirii pielii acneice și seboreice, datorită faptului că ajută la normalizarea producției de sebum și la restabilirea pH-ului normal al pielii. Produsul trebuie aplicat într-un strat subțire pe zona afectată, pe pielea curată, evitând contactul cu ochii și mucoasele. În caz de contact cu ochii, clătiți imediat cu apă din abundență. Este recomandat să îndepărtați bijuteriile înainte de aplicare. Produsul are un miros caracteristic de sulf.
În cadrul acestei lucrări au fost dezvoltate mai multe formulări cosmetice care să ne ajute în dezvoltarea gamei de produse Dermosan S. În timpul procesului de formulare și testare, am selectat cu grijă cele mai potrivite componente pentru a asigura un produs final optim pentru îngrijirea pielii. Componenta activă principală este sulful, care a fost ales datorită beneficiilor sale confirmate în tratamentele dermatologice. Am investit eforturi considerabile pentru crearea produselor de înaltă calitate, destinate îngrijirii eficiente a pielii.
Lucrarea intitulată "Formularea și studiul preparatelor cosmetice antiacneice lichide cu sulf" a fost realizată de Gidofalvi Bella în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, sub îndrumarea Prof. univ. dr. Sipos Emese.