Loading...

Curățarea căilor respiratorii în răceală și gripă

Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare sunt extrem de contagioase și pot avea cauze multiple, inclusiv peste o sută de serotipuri diferite de rhinovirusuri, dar și diverse adenovirusuri, precum și virusuri gripale și paragripale.

Mai exact, în această categorie se încadrează răceala, gripa, dar și faringita și alte afecțiuni virale comune. Aceste afecțiuni sunt, de obicei, cauzate de diverse virusuri sau bacterii care infectează mucoasa internă sau membrana acesteia, iar acest lucru se întâmplă în mod obișnuit atunci când sistemul imunitar este slăbit sau există sensibilități individuale. Aparatul respirator sau sistemul respirator constituie totalitatea organelor care servesc la schimbul gazos între organism și mediu. Tractul respirator superior include sinusurile, pasajele nazale, faringele și laringele. Infecțiile tractului respirator superior se numără printre motivele cele mai frecvente pentru care oamenii se adresează medicului, manifestându-se printr-o gamă variată de simptome, cum ar fi congestia nazală, durerile în gât, tusea, dificultățile de respirație și senzația de oboseală.
Deși infecțiile tractului respirator superior pot să apară în orice moment al anului, ele sunt mai des întâlnite în lunile de toamnă și iarnă, adică din septembrie până în martie. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă petrecem mai mult timp în locuri aglomerate și în încăperi închise. De asemenea, mulți dintre virușii responsabili de infecțiile respiratorii superioare se dezvoltă mai bine în condiții de umiditate scăzută care caracterizează sezonul rece.
Infecțiile respiratorii superioare, în majoritatea cazurilor, sunt rezultatul infecțiilor virale care se autolimitează. Cu excepții rare, infecțiile bacteriene pot, de asemenea, să provoace afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. În mod obișnuit, infecțiile respiratorii superioare sunt contagioase și se pot răspândi de la o persoană la alta prin inhalarea picăturilor respiratorii generate în timpul tusei sau strănutului. Transmiterea acestor infecții poate avea loc și prin atingerea nasului sau gurii cu mâinile sau cu obiecte contaminate cu virusul.

În lupta împotriva afecțiunilor căilor respiratorii, există numeroase ingrediente naturale care pot fi de ajutor. Acestea nu numai că previn apariția acestor afecțiuni, dar pot și să te ajute să le înfrunți cu succes. Iată câteva dintre aceste ingrediente naturale care au fost recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătatea respiratorie:

imagine propolis bioeel

Propolisul este un produs natural de origine apicolă. Acesta este folosit ca remediu natural în multiple patologii. Oamenii foloseau produsele apicole pentru proprietățile lor medicinale în tratarea abceselor, rănilor și infecțiilor. Datorită compoziției sale complexe, propolisul are capacitatea de a stimula producția de anticorpi și de a facilita absorbția nutrienților, contribuind astfel la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Acesta este deosebit de benefic în sezonul rece și în perioadele de tranziție, precum primăvara și toamna, când imunitatea poate fi mai vulnerabilă, oferind protecție împotriva răcelii și gripei. Propolisul conține antibiotice naturale și substanțe chimice esențiale pentru sănătatea umană. De aceea, poate fi un mijloc natural eficient de prevenire a răcelii și de reducere a duratei acesteia, care deseori este însoțită de o durere în gât neplăcută. Aceasta nu este o surpriză, dată fiind proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare ale propolisului, care contribuie la combaterea eficientă a virusurilor și la prevenirea apariției simptomelor. În plus, propolisul este un tratament natural recomandat pentru afecțiuni precum faringita, laringita și amigdalita. Compoziția sa bogată, care include bioflavonoide, uleiuri volatile, oligoelemente, balsamuri și rășini, are un impact pozitiv asupra sănătății sistemului respirator.

imagine ghimbir bioeel

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Ghimbirul conține gingerol, o substanță cu o semnificație medicală impresionantă. Gingerolul susține procesul de digestie, reduce stările de greață, combat infecțiile virale și oferă beneficii notabile datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

 Ghimbirul conține gingerol, o substanță cu o semnificație medicală impresionantă. Gingerolul susține procesul de digestie, reduce stările de greață, combat infecțiile virale și oferă beneficii notabile datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Acest ingredient este recunoscut ca o vedetă în bucătăria asiatică, dar are și utilizări terapeutice în cultura noastră. Cu o aromă puternică și ușor picantă, ghimbirul este bogat în proprietăți benefice pentru sănătate. Modul cel mai frecvent în care este folosit este ca ajutor în tratamentele pentru îmbunătățirea sănătății căilor respiratorii, datorită capacității sale expectorante și antiinflamatoare.

imagine socul bioeel

Socul (Sambucus L.) este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra). Socul reprezintă un sprijin de neprețuit pentru sistemul nostru imunitar. Florile de soc sunt remarcabile datorită conținutului lor bogat în bioflavonoide, substanțe cu puternice efecte antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii și antivirale.

În plus, aceste flori conțin acizi clorogenici, inclusiv acidul cinamic, cunoscut pentru eficacitatea sa în tratarea alergiilor și în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Triterpenoizii prezintă proprietăți analgezice, antiinflamatorii și au potențial anticancerigen. Fructele de soc sunt o sursă semnificativă de antioxidanți, iar florile de soc conțin până la de 10 ori mai multe flavonoide decât fructele. Aceste flavonoide reprezintă un grup variat de fitonutrienți găsiți în aproape toate fructele și legumele, cu proprietăți antiinflamatorii și cu efecte benefice asupra sistemului imunitar. Ceaiul de soc este o recomandare valoroasă în caz de răceală, deoarece acționează ca un excelent agent antiinflamator și antioxidant, întărind sistemul imunitar. Socul are capacitatea de a calma tusea și iritația căilor respiratorii în afecțiuni precum răceala, gripa și bronșita, dar și de a reduce febra, durerile de cap și durerile în gât. În plus, poate fi un tratament eficient pentru infecțiile bacteriene care afectează sinusurile.

imagine salvia bioeel

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee cu flori divers colorate, (mici) cultivată ca plantă medicinală sau decorativă, originară din sudul Europei și din regiunile mediteraneene. Este cunoscută și sub denumirile de jale, jaleș, salbie, șalvir, șalet sau șerlai. Specie endemică, întâlnită în Maramureș, Transilvania, Muntenia. Există multe specii de salvie, cele mai frecvente sunt salvia comună (Salvia officinalis) și salvia spaniolă (Salvia lavandulaefolia).

Numele de salvie vine din limba latină „salvere” și înseamnă „a vindeca”. Deloc întâmplător dacă ne gândim că salvia este folosită încă din Antichitate ca plantă medicinală pentru a trata o gamă largă de afecțiuni (grecii antici o foloseau ca tratament pentru declinul cognitiv). Frunzele texturate ale salviei emană o aromă puternică, ce provine din uleiurile esențiale ale plantei. Aceste uleiuri reprezintă sursa unor numeroase beneficii ale ceaiului de salvie pentru problemele pulmonare și afecțiunile respiratorii obișnuite. Tradițional, ceaiul de salvie este folosit pentru a trata durerile de gât și tusea. Proprietățile aromaticelor uleiuri de salvie, precum cele de camfor, tuiona, terpena și salvena, pot fi puse în valoare prin inhalarea vaporilor de ceai de salvie, pentru a ajuta în ameliorarea tulburărilor pulmonare și sinuzitelor. Salvia este considerată una dintre cele mai importante plante medicinale din lume, având indicații pentru afecțiunile respiratorii și febră. Aceasta conține substanțe active cu proprietăți antiseptice, antimicrobiene și antiinflamatorii. În cazul răcelilor persistente, decoctul de salvie poate fi eficient: el ajută la deblocarea nasului, ameliorează durerile de gât, reduce febra, calmează tusea, durerile musculare și stimulează eliminarea secrețiilor bronșice, simptome caracteristice gripei. Cu toate acestea, trebuie menționat că salvia nu este recomandată pentru tusea uscată, deoarece poate usca membranele mucoase.

imagine musetel bioeel

Mușețelul (Matricaria recutita), denumit și romaniță, mătrice, mătricea, morună, roman, romonel sau prin Transilvania românică) este o plantă erbacee anuală, medicinală, din familia Asteraceae, cu frunze divizate și cu flori grupate în capitule terminale. 

Mușețelul contribuie la relaxarea organismului și la menținerea sănătății respiratorii. Folosit în medicina tradițională de mii de ani, mușețelul este apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și astringente. Prin consum sub formă de ceai, capsule, comprimate sau alte forme de administrare, mușețelul a fost folosit pentru tratarea rănilor, a ulcerelor, a eczemelor, a iritațiilor, a durerilor reumatice și a hemoroizilor. De asemenea, are potențialul de a atenua simptomele răcelii.

imagine echinacea bioeel

Echinacea (Echinacea augustifolia) este o plantă perenă care ajunge, la maturitate, până la 140 de centimetri înălțime. Se remarcă prin florile sale cu un colorit bogat, în nuanțe de violet, galben sau roz-roșiatic. Despre echinacea se știe că are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este folosită de mai bine de 400 de ani ca remediu și a fost extrem de populară până la descoperirea antibioticelor. Se consideră că efectul acestei plante asupra sistemului imunitar este foarte important. Echinacea contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar și este calmantă pentru gât.

Are efect liniștitor și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale. Se consideră că efectul acestei plante asupra sistemului imunitar este foarte important. De exemplu, dacă echinacea este consumată frecvent, scad șansele de a răci, iar în cazul în care răceala este deja instalată, echinacea ameliorează simptomele, reducând perioada de manifestare a bolii cu câteva zile. Acesta este motivul pentru care echinacea este recomandată în sezonul rece.
Fiindcă are efecte asupra sistemului imunitar, echinacea ameliorează anumite probleme ale aparatului respirator, cum ar fi:

  • gripa;
  • astmul;
  • sinuzita acută;
  • tusea;

Echinacea este un tratament extraordinar în infecțiile streptococice ale gâtului și în fazele de început ale răcelii/gripei.

Vitamina C

Vitaminele reprezintă componente esențiale pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Printre ele, vitamina C are un rol semnificativ în menținerea sistemului imunitar în starea sa normală de funcționare. Această vitamină susține buna circulație sanguină, întărind pereții vaselor de sânge, și crește rezistența organismului la infecțiile cauzate de virusuri și bacterii. De asemenea, vitamina C ajută la combaterea senzației de oboseală și epuizare. O aprovizionare echilibrată cu vitamina C, adică un aport adecvat din surse alimentare sau din suplimente, este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Când virusurile răcelii pătrund în mucoasa corpului, vitamina C devine activă în diferite zone. Ea susține producția de celule albe din sânge, se leagă de radicalii liberi, neutralizându-i, și reface alți antioxidanți naturali din organism. Aceste acțiuni mențin sistemul imunitar în alertă și reduc stresul oxidativ care poate afecta sănătatea. În cazul declanșării unei răceli, nivelul de vitamina C poate scădea semnificativ din cauza consumului sporit. Prin urmare, se recomandă administrarea rapidă a dozelor mari de vitamina C pentru a sprijini sistemul de apărare al organismului în lupta împotriva infecției și pentru a ajuta la recuperarea acestuia. Vitamina C este un element-cheie în susținerea naturală a sănătății și a sistemului imunitar în fața bolilor.

Mentol

Unul dintre principalele efecte ale mentolului este senzația de răcorire pe care o produce. Acesta acționează prin stimularea receptorilor de răcire de pe piele și mucoase, ceea ce duce la o senzație proaspătă și plăcută. Mentolul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a calma și ameliora senzațiile de mâncărime sau disconfort. Pe lângă efectul său răcoritor, mentolul are și proprietăți antiseptice și analgezice ușoare. Mentolul ca extract din plante a fost folosit în medicina tradițională asiatică pentru tratarea afecțiunilor respiratorii de sute de ani, dar a fost introdus în Occident ca medicament la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu descoperirea recentă a receptorului de mentol pe nervii senzoriali care modulează senzația de răcoare, mentolul a intrat în domeniul farmacologiei moleculare. Mentolul este, într-adevăr, un compus folosit pe scară largă în tratamentul diferitelor afecțiuni respiratorii și alergice, datorită proprietăților sale de a produce o senzație de răcoare. Este folosit în comprimate cu mentol pentru a ameliora simptomele rinitei, cum ar fi congestia nazală și tusea iritantă. Ele pot oferi o senzație de răcoare în gât și pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii.

imagine sinus hotrem bioeel

Prin includerea acestor ingrediente naturale în rutina ta zilnică, poți contribui la menținerea sănătății și a funcționalității optime a căilor respiratorii, reducând riscul de a dezvolta afecțiuni respiratorii și ajutând la combaterea acestora atunci când apar. În timpul sezonului rece, vă recomandăm să luați în considerare Sinus Hot-Rem de la Bioeel pentru sistemului respirator.

Suplimentul alimentar Sinus Hot-Rem este conceput pentru a sprijini întărirea sistemului imunitar și pentru a contribui la prevenirea infecțiilor căilor respiratorii superioare. Se ia câte un plic de 3 ori pe zi. Se golește conținutul plicului într-un pahar, se adaugă 200 ml apă fierbinte, se amestecă și se bea imediat.

Vă invităm să descoperiți produsul Sinus Hot-Rem accesând butonul

Referințe:
1. 4. Wood, Matthew. The Earthwise Herbal, Volume 1 : A Complete Guide to Old World Medicinal Plants. Berkeley, Calif., North Atlantic Books, 2008.
2. Przybyłek I, Karpiński TM. Antibacterial Properties of Propolis. Molecules. 2019 May 29;24(11):2047
3. Crichton M, Marshall S, Marx W, Isenring E, Vázquez-Campos X, Dawson SL, Lohning A. Effect of Ginger Root Powder on Gastrointestinal Bacteria Composition, Gastrointestinal Symptoms, Mental Health, Fatigue, and Quality of Life: A Double-Blind Placebo-Controlled Trial. J Nutr. 2023 Nov;153(11):3193-3206.
4. Sala G, Pasta S, Maggio A, La Mantia T. Sambucus nigra L. (fam. Viburnaceae) in Sicily: Distribution, Ecology, Traditional Use and Therapeutic Properties. Plants (Basel). 2023 Sep 30;12(19):3457.
5. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med. 2017 Jan 13;7(4):433-440 6. Mendes FSF, Garcia LM, Moraes TDS, Casemiro LA, Alcântara CB, Ambrósio SR, Veneziani RCS, Miranda MLD, Martins CHG. Antibacterial activity of salvia officinalis L. against periodontopathogens: An in vitro study. Anaerobe. 2020 Jun;63:102194
7. Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand-Woelkart K, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Feb 20;2014(2):CD000530.
8. https://ro.wikipedia.org/wiki/Aparatul_respirator
9. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/infectiile-acute-ale-cailor-respiratorii-superioare-cauze
10. https://www.apiland.ro/blog/post/actiuni-uimitoare-ale-propolisului-asupra-sanatatii.html
11. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ghimbirul-si-beneficiile-sale-pentru-sanatate
12. https://www.springfarma.com/blog/plante-care-sa-te-ajute-sa-respiri-sanatos-cum-le-alegi.html
13. https://www.doc.ro/sanatate/ceai-soc-beneficii-calmant
14. https://sfatnaturist.ro/8-cele-mai-bune-plante-medicinale-pentru-plamani-si-tractul-respirator/
15. https://www.secom.ro/blogs/ghidul-secom/ceaiul-de-musetel-proprietati-beneficii-si-contraindicatii
16. Eccles R. Menthol: effects on nasal sensation of airflow and the drive to breathe. Curr Allergy Asthma Rep. 2003 May;3(3):210-4.
17. https://www.drmax.ro/articole/echinacea-beneficii-contraindicatii
18. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A32011R1169
19. https://www.woerwagpharma.ro/ro/subiecte/un-sistem-imunitar-sanatos-si-afectiuni-hepatice/cum-ajuta-zincul-si-vitamina-c-la-reducerea-riscului-de-raceala.
20. https://cdn.shopify.com/s/files/1/0085/4327/3020/files/Propolis-Ingredient-BONIIK-Best-Korean-Beauty-Skincare-Makeup-in-Australia.jpg?v=1589242886
21. https://www.reginamaria.ro/sites/default/files/articol/2023%3A06/30/ghimbir1.jpg
22. https://www.ziaruldeiasi.ro/app/gethumb.details.php?id=201591&w=640&h=480
23. https://www.plantasjen.no/dw/image/v2/BCMR_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-PlantagenShared/default/dwda1cccfb/1000/salvia-1x1.jpg?sw=1024
24. https://www.planteea.ro/userfiles/index%20plante/musetel.jpg
25. https://www.organicseeds4you.com/11574-large_default/seminte-de-coneflor-purpuriu-echinacea-purpurea.jpg